Bel de klantenservice | 024 - 324 94 16

info@naamborden.nl

Binnen 3 dagen in huis

Gratis geleverd

Eigen fabriek

Hoge klantwaardering

Gratis proefdruk

Gedenkbord voor Dobbelman Zeepfabriek

Op 7 april 2022 hebben wij een uniek gedenkbord op de schoorsteen van de voormalige zeepfabriek Dobbelman geplaatst. Niet zomaar een herinnering aan vervlogen tijden, maar een monument in de vorm van een prachtig gedicht.

Gedenkbord ontwerpen

Literaire bakens Nijmegen had ons de opdracht gegeven om een gedenkbord te ontwerpen, wat wij natuurlijk met beide handen aangrepen. Literaire bakens Nijmegen is een groep die zich richt op de literatuur. Zo plaatsen zij Nederlandstalige literatuur in de openbare ruimte van Nijmegen. Het gedenkbord moet een connectie hebben met de locatie. Als je naar de site gaat, klik dan op info , daarna klik je verder op wandeling. Wandel langs alle bakens die zij reeds hebben geplaatst.

Gedenkplaat

De tekst die op het gedenkbord staat komt van Megchel J. Doewina, zij is een Nederlandse auteur. Op haar naam heeft ze al meerdere romans staan. Waaronder Paso Doble uit 1987. In het verhaal worden een schrijfster en een filosofe gevolgd. Er komt een onverwachte wending als blijkt dat hun ontmoeting geen toeval was.

Dobbelman

De zeepziederij bestond in Nijmegen al vanaf 1733, toen Abraham en Jacob Mist een bedrijf vestigde aan de Lange Brouwerstraat. Dit bedrijf werd in 1854 verkocht aan de Duitse immigrant Johann Peter Dobbelmann, die de zeepfabriek voor zijn zoons Theodoor en Louis kocht. De familie Dobbelmann speelde een belangrijke rol in Nijmegen. Zo deden zij mee aan de gemeenteraden, woningbouwvereniging, was Johann voorzitter van de Nijmeegse kamer van Koophandel en nog veel meer. Nadat in 1895 de fabriek was verwoest in de benedenstad door een grote brand, zette de familie het bedrijf voort in een voormalige margarine fabriek aan de Graafsestraat. Langzaamaan werd ook naar het buitenland geëxporteerd.

Vanaf 1915 kregen de zeepfabrieken te maken met grondstoffen te kort en toenemende concurrentie, denk aan Unilever. De nieuwe directeur Reinier Dobbelmann wilde een moderne organisatievorm creëren en betere marketing voeren. Samen met Wim Markus bedachten zij in 1934 de naam Castella, zij kwamen op het idee omdat er Spaanse olijfolie in de zeep ging. Die naam is tot de jaren zestig op alle producten gezet.

Vanaf de 20e eeuw werd het bedrijf verkocht aan Sara Lee en is de productie naar Denemarken gegaan. De schoorstenen van de fabriek zijn behouden gebleven als industrieel monument.

Wat er van de fabriek over is, zit nog steeds op de Graafsestraat wat nu de Graafsedwarsstraat heet. Het complex is vernieuwd en omgebouwd tot fotostudio met daarboven nog ruimte voor bedrijven. In andere delen van de fabriek zitten wooncomplexen. Ook staat het bord to B i ex (Biotex) nog steeds op de Graafseweg deze staat dan ook op de Castella toren. En is een herinnering aan de gebroeders Dobbelmann. Daarmee is het behoud en gebruik van dit belangrijke Nijmeegse culturele erfgoed voor toekomstige generaties gewaarborgd.

Wilt u ook een gepersonaliseerd gedenkbord ontwerpen?
Neem dan contact op via 024 – 3249416 of mail naar info@naamborden.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...