Bel de klantenservice | 024 - 324 94 16

info@naamborden.nl

Binnen 3 dagen in huis

Gratis geleverd

Eigen fabriek

Hoge klantwaardering

Gratis proefdruk

Twee plaquettes bij standbeeld van Titus Brandsma

Bij het Cultuurcafé werden op 31 mei werden er twee plaquettes onthuld naast het standbeeld van Titus Brandsma. Naar aanleiding van de heiligverklaring van de priester, hoogleraar en rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen organiseerde de universiteit ook een klein symposium.

Wij mochten voor het Radboud UMC nieuwe plaquettes maken voor bij het beeld van Titus Brandsma.

Brandsma werd een groot kenner van Karmelitaanse mystiek en de moderne devotie. Hij heeft veel gedaan voor de gemeenschap en was erg betrokken. Hij nam initiatieven op het gebied van katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. Brandsma gaf les in filosofie en ‘geschiedenis van de vroomheid’. Hij is in het college jaar van 1932 tot 1933 rector geweest.

Na het bekend worden van Brandsma’s dood ontstond er al snel een devotie rond zijn nagedachtenis die uitmondde in zijn zaligverklaring door paus Johannes Paulus II in 1985. Drie weken geleden werd Brandsma heilig verklaard in Rome, in aanwezigheid van een delegatie van de Radboud Universiteit.

In de kapel van het Berchmanianum vroeg universiteitshistoricus Jan Brabers aandacht, voor andere studenten en professoren van de Katholieke Universiteit Nijmegen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog door in actie te komen tegen de bezetter.

Voormalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja las het gedicht ‘’Ze schopten Anno Sjoerd en ze schopten Titus voor in het Fries en het Nederlands.’’ Manager van de Honours Academy Annemarie Hinten haalde herinneringen op aan hoe de Nijmeegse delegatie de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome had beleefd.

‘’Laten we ons niet al te egocentrisch opsluiten in onszelve
en ons blindstaren op het louter eigen belang,
maar beseffen,
dat we tot roeping hebben en daarin een groot geluk voor ons bestaat
dat wij anderen gelukkig kunnen maken.’’

Deze voor Brandsma tekst komt uit Vrede en Vredelievendheid, een toespraak die de Nijmeegse voormalig hoogleraar hield op 11 november 1931. Zijn woorden prijken sinds dinsdagmiddag op een plaquette aan een muur bij het Erasmusplein waar al langer ook een beeld van Titus Brandsma staat.

Bij de Titus Brandsma Kapel aan de Kroonstraat wordt die dinsdag ook nog een ‘literair baken’ onthuld. Op de gedenksteen staat een tekst die Brandsma schreef in de Scheveningse gevangenis. Zijn cel daar herinnerde hem aan zijn kloosterkamer in het karmelietenklooster in de Nijmeegse wijk Doddendaal. 

Geen briljante journalist

In zijn lezing vroeg Joris Gerritsen, hoofdredacteur van De Gelderlander – de krant waar Brandsma tijdens zijn leven 200 artikelen voor schreef – zich af of we Titus Brandsma moeten zien als een journalistieke held. Brandsma was bij De Gelderlander geen strijder voor het vrije woord, aldus Gerritsen, maar eerder een bewaker van het katholieke woord.

Toch mag De Gelderlander volgens Gerritsen best wat trotser zijn op Brandsma. Hij was misschien geen briljante journalist, maar door te pleiten voor een journalistieke beroepsopleiding kwam hij wel op voor de emancipatie van journalisten. ‘Hij is iemand die we mogen eren om zijn moed en moreel kompas’, aldus Gerritsen. ‘Daar kunnen veel journalisten een voorbeeld aan nemen.’

Inspiratie voor de plaquettes

De twee plaquettes werden bij het beeld van Titus Brandsma onthuld, in aanwezigheid van locoburgemeester Noël Vergunst. Campusdichter Sam Theunissen las een gelegenheidsgedicht voor en letterendecaan José Sanders reflecteerde op het door Gerard Mathot gemaakte standbeeld van Brandsma.

‘Zijn gezicht is dubbel’, aldus Sanders. ‘Hij is vriendelijk aanspreekbaar, maar ook in gebed.’ Uiteindelijk had student Titia van Voogt de eer om een tweede plaquette, met daarop de datum van Brandsma’s heiligverklaring, te onthullen. ‘Brandsma kan vandaag zeker een inspiratie zijn voor ons als studenten’, zei de bedrijfskundestudent.

Ben jij of ken jij iemand die opzoek is naar een gedenkplaat of plaquette? klik hier om snel jouw gedenkplaat te laten maken. Ook kunt u contact opnemen via de mail: info@naamborden.nl of bel ons op het nummer 024-3249416

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...