Kan ik mijn huis opsplitsen?

Woningen kunnen worden gesplitst voor verschillende doeleinde. Nu we in een oververhitte huizenmarkt zitten is het splitsen van een woning voor veel mensen een uitkomst  Hierdoor ontstaat er meer woningruimte voor zoekers op de woningmarkt en mogelijk financiële ruimte voor verhuurders of verkopers. Er is sprake van een gesplitste woning, wanneer een bestaande woning wordt verkocht of verhuurd als meerdere zelfstandige woningen. Dit zorgt voor lagere maandlasten, maar kan ook sociale voordelen hebben bij bijvoorbeeld mantelzorg. U kunt een woning op twee manieren splitsen: bouwkundig of kadastraal.

Een kadastrale splitsing is alleen mogelijk als beide woningen een badkamer, toilet, keuken, voordeur en huisnummer hebben. De voordeur hoeft niet op straat uit te komen. Een voordeur in een trappenhuis of gedeelde gang kan ook. Voor een kadastrale splitsing moet u bij de gemeente een splitsingsvergunning aanvragen. Een kadastrale splitsing wordt gedaan, wanneer een woning wordt gesplitst om te verkopen. De splitsing moet dan namelijk ook worden doorgevoerd in het kadaster, omdat het definitief twee aparte woningen worden met elk eigen vastgestelde grenzen.

Van een bouwkundige splitsing is sprake wanneer een betaalde woning of appartement wordt opgedeeld om te verhuren. Er is een omgevingsvergunning nodig om aan te tonen dat de nieuwe woningen veilig en leefbaar zijn.